Sport fotograferen

Ik ben steeds op zoek naar mensen om te fotograferen zoals je ze meestal niet ziet. Bij dit onderwerp : "sport" zal ik niet lang moeten zoeken.
De meeste sporten gaan snel of zeer snel. De eigen conditie zal ook op peil moeten blijven om de snelheid te volgen. Mooi meegenomen.
Voor heel wat "snelle" sporten zijn speciale technieken nodig om de snelheid, kracht, intensiteit ... te fotograferen. Een beetje specialisatie zal dus wel nodig zijn. Snel door de zoeker mikken, knopjes draaien, en zonder aarzelen afdrukken. Ik oefen dit dikwijls !  Soms tot vervelens toe.  Vroeger zonder film in de camera, maar digitale fotografie maakt het mogelijk dat je de vorderingen kan zien.

Welke sporten ?

Liefst dan de sporten waar ik van hou. Een beetje plezier mag er bij zijn.
Daar waar mensen hun grenzen willen verleggen. En dan liefst zonder onnodig motorgeweld of overdreven personencultus.

Zo begon ik op mijn 15 met karate en doe dit nog steeds. Het heeft me heel wat mensenkennis bijgebracht en ik heb er nooit meer materiaal dan een kimono voor nodig gehad.

Mijn sport heeft mij geleerd om snel te kijken naar mensen, naar kleine bewegingen, naar oogbewegingen...  Ik heb leren mensen motiveren maar ook hun houding leren verbeteren.  Lichaamstaal bestaat, en ik heb die leren verstaan.
Het heeft mij in bijna 50 jaar een "kijk op mensen" gegeven die ik dagdagelijks in mijn fotografie gebruik. 

Snelle auto's, motoren die soms meer pk's vervoeren dan hersenen, speedboten... allemaal dingen die veel mensen kunnen bekoren maar, sorry, mij niet.

Mensen

We hebben allemaal een lichaam gekregen. Zolang we gezond zijn moeten we dat lichaam in conditie houden.  Ik vind dat geen recht maar een plicht. Termen als schoon of lelijk hebben daar niets mee te maken. Ieder mens is meer dan schoon genoeg om tijdens zijn sportbeoefening gefotografeerd te worden. Alle aanwezigen fotograferen zal dan ook een betere opdracht zijn dan de beste er uit te zoeken. 

Wedstrijden

Bij wedstrijden tellen de prestaties. De eindmeet, het winnend punt, de reactie van de scheidsrechter, de angstige blik van de supporter... Maar ook de zenuwen voor de wedstrijd, de uitputting na de aankomst, de zoen van mama, het slijk aan de schoenen, de verdiende douche in de kleedkamer... 

Trainingen

Zweetdruppels, diepe ademhaling, gezichten waar kracht en inspanning afstraalt, de drang om te presteren. De verwondering bij de les van de trainer, de voldoening van het eigen kunnen.  Maar mijn oog zoekt ook naar dingen die beter niet gebeuren : kinderen horen bij een training niet te lang op "de bank" te zitten.  Tablets en computers zijn voor thuis.  Cultus voor kledij, fluo pakjes, zakjes chips na de sport...  Een trainer die rookt of bier drinkt.

De blik, de gelaatsuitdrukking, de gespannen spieren, de bewegingen op het "lenigste" punt. Mensen fotograferen die moeite doen om zich te bekwamen. Voor mij ook een van de mooiste zaken om te fotograferen. 

Mijn "fotografische" visie op sport

De mensen zijn belangrijker dan de omgeving. Winnen is mooi maar meedoen is veel belangrijker. Het zijn dus niet alleen de besten die op de plaatjes moeten prijken.

Een foto waar iemand "verschiet" van zichzelf zal hem aanzetten om zijn sport te blijven doen. Niets mooier is de vreugde van het ontdekken van de eigen mogelijkheden.
Anderzijds de euforie van op een podium te staan, de emotie na een overwinning, de inspanning om je eigen lichaam te verbeteren. Allemaal dingen die ik mooi op plaatjes kan vastleggen als het juiste moment daar is en vlak daarna niet meer !  Snel foto's nemen : het is een stokpaardje van mij geworden in alle workshops die ik geef.

Voor welke sporten kom je naar mij ?

Liefst individuele sporten en zeker die die met sierlijkheid te maken hebben.  Turnen, ballet, jazzdans...  Ook vechtsporten, fitness, yoga...   
Voor ploegsporten als voetbal, basket, volleybal....   ga je best naar iemand die daar interesse in heeft.  In alle eerlijkheid : ik heb die niet.  
Een kleine of eerder grote uitzondering wil ik maken voor ijshockey.  Zowat de snelste ploegsport die er is en waar, althans in ons land, de personencultus nog niet heerst.

Je eigen sport gebruiken !

Veel van je fysieke eigenschappen worden gevormd en in stand gehouden door een sport die je zelf doet.  Hoe sneller je dingen kan doen, hoe meer uithoudingsvermogen je hebt, hoe meer je dat in je eigen fotografie kan gebruiken.  Het zal leiden naar een stijl die iemand die dat niet heeft onmogelijk kan volhouden.  
Zoek je eigen fysieke grenzen met je camera.  Snel de trap op lopen, snel gaan liggen en terug rechtstaan, snel van een hoog naar laag standpunt...  En dan, wanneer je terug stil staat : niet meer trillen als je met je camera aan het mikken bent.
Doen !!!  Moeilijk ?  Vandaag beginnen !

contrast
European Photographer beroepsfotografen