Muziek fotograferen

Muziek is een kunstvorm waarvan je zonder het te weten plotseling de nodige traantjes in je ogen kan krijgen. Hoe fotografeer ik dat?
Ik bedoel dan niet de "muziek" geproduceerd met 7000 watt die de druk in je oren zodanig doet stijgen dat het water er wel langs je ogen moet uitspuiten.
Muziek wordt gemaakt om ter plaatse te genieten. Niet om mee te nemen in je fototoestel.
Een gevormd stemmetje dat ontroering en emoties veroorzaakt... Hoe neem je daar een foto van ?

Waar komt het geluid vandaan ?

De kruising van de vioolsnaar en de strijkstok, de vinger aan de snaar van de harp, de bolle kaken bij de trompettist, de druk op de toets van de piano...
Allemaal mooie kleine plaatsjes om te fotograferen maar een telelens zal nodig zijn. Een aantal instrumenten zijn ook echte kunstvoorwerpen. Die foto's moet ik zeker hebben, maar die fotograferen kan evengoed tijdens de pauze of na het concert.

Zangers, zangeressen, kinderen

Een lichtjes open mond, een blik met letterlijk ingehouden adem gericht op de dirigent, een schuin gehouden hoofd, een naar voor geduwde partituur.
Houdingen die kleine momentjes in het muziekstuk onderscheiden van andere. Daar kunnen we verschillen fotograferen.

Publiek

Het opspringen bij een staande ovatie, de handen op elkaar van het applaus, het bijhorende blije gezicht. Maar ook de aandacht bij het lezen van het programma, het wijzen in het programmaboekje.  De gesloten ogen bij het genieterd luisteren...

Stilte ... afblijven !

De dirigent zijn handen komen naar beneden. Mijn oog gaat naar de zoeker. Nu gaan de handen open en maken een horizontale beweging. Alles stopt nu. Ik zie de oplettende gezichten van de muzikanten, wachten met spelen om direct terug te beginnen. Dit moet ik hebben. Klik...
Mijn japanse spiegel klapt met een iets te stevige knal naar boven.
Tegen 300.000 km per seconde vliegt het beeld van de aanwezige stilte tegen mijn 24 miljoen pixels.
Ik heb de stilte vastgelegd. Ik kijk eens rond en zie een hele hoop kwade blikken. Dit was geen goed idee. Dit mag ik niet meer doen.
De mensen komen om te genieten van de muziek.  Mijn geklik stoort hen.  Ik moet hun beleving niet wegdrukken voor mijn foto's.  Daar ga ik constant en overal op letten.

Moderne muziek

Nooit een probleem met stilte, men klapt al voor het begonnen is.
Altijd spots in allerlei kleuren en sterktes. Zeker geen zaak om te flitsen.
Dansen springen, zwieren en zwaaien is in deze tak meestal belangrijker dan het geluid. Hier dus nooit het stilstaan fotograferen maar wel de beweging. Zwierende rokjes, opvliegend haar, veel mensen die in alle houdingen staan. Die gewoon rechtstaan moet ik niet hebben, de andere wel.

Mijn "fotografie" visie op muziek

Geluid vastleggen op een stilstaand en zwijgend beeld : moeilijke zaak, is het wel de bedoeling ? Ja, soms... Zeker voor hen die graag een herinnering hebben. De mooiste momenten zullen door de aanwezigen niet vergeten worden. Die mag ik niet missen. Als mijn eigen oren een emotioneel moment voorspellen zullen de ogen snel de zichtbare merktekens moeten zoeken en vooral mag ik niet aarzelen. Een moment komt niet meer terug.

Specialiteit

Ik mag rustig zeggen dat het fotograferen van een klassiek concert een van mijn specialiteiten geworden is.  Ben je lid van een orkest, koor of muziekschool ?  Kom dan eens praten voor de fotografie van je concert.   Maar...  De generale repetitie, liefst met de juiste belichting en kostuums, is een veel beter moment om jullie groep te fotograferen.

contrast
European Photographer beroepsfotografen