Mijn workshops : wat mag je verwachten ?

Mijn eerste blog artikeltje.  Alle begin is moeilijk.

Een workshop volgen? Waar leg ik het meeste nadruk op? Waar blijf ik over zagen?

Heb je ook die discussies al gehoord over merken, lenzen, canon of nikon, bodies en pixels ... Eens een keuze gemaakt zijn ze niet meer voor mij.

Een mooie foto maken : wat heb je daar voor nodig ?
Welk toestel heb je ter beschikking ? En geloof het of niet, daar moet je het mee doen. Dus beter maar een tijdje in berusten dan alle weken naar de winkel te lopen.

We hebben twee ogen, en dat zijn er minstens tien te weinig.
Die twee ogen moeten we trainen tot we er dingen mee zien waar anders over gezien wordt. Een lichtstraaltje, een schaduw, een houding, een moment, een detail... daar maak je een mooie foto mee. Niet met 20 miljoen pixels. Die kan je gebruiken om vast te leggen wat je ziet. Niet andersom.

Ooit leerden we in school vlakke meetkunde, een beetje optica in de les natuurkunde, perspectief in de tekenles, de gulden snede in de wiskundeles. Die basisprincipes helpen je ogen zoeken naar lijnen, naar vlakken, naar verhoudingen, naar gedrag van schaduwen en lichtintensiteit.
Nu doe je fotografie. Bewust of onbewust kan je die "saaie lessen" ten volle benutten.

Onze fototoestellen hebben knopjes en hendeltjes. Het zijn figuurlijk grote en letterlijk kleine computers. Bij mijn toestel was een boekje van 400 pagina's. Moet je dat lezen ? Ja! Minstens 1 keer. Dan weet je wat het kan, en dan weet je wat je terug moet herlezen. Dan neem je de tijd om reflexen aan te leren in het gebruik. Nadenken is dikwijls te laat komen. Je ogen dienen op dat moment enkel om je beeld te zien en te volgen. Moet je ze gebruiken voor je toestel, dan had je er meer moeten hebben. Wie heeft die ?

Doe ik moeilijk ? Bedenk dan dat fotografie dient om prettig te zijn en vooral te blijven. Wees kritisch in een opbouwende sfeer. Leer genieten van de fierheid van mensen die een mooie foto gemaakt hebben. Geniet mee en ga niet over ieder detail discussiëren. Leg de lat geleidelijk hoger en je gaat er iedere keer na veel proberen met veel voldoening over. Leg ze in een keer onmogelijk hoog en de zin om te springen zal vlug gedaan zijn.

Bedankt voor je tijd.
Robert, die alle dagen geniet van fotografie.

ps: alle commentaar welkom

 

 

 

 

European Photographer beroepsfotografen